Challenge Succesful! Samen bouwen aan de Wet Open Overheid

Afgelopen oktober heb ik het mooie nieuws mogen delen dat we de samenwerking zijn gestart met een groepje studenten van de Haagse Hogeschool. Graag stel ik dan ook Tim, Akash en Rayshri aan jullie voor! Gezamenlijk zijn we de challenge aangegaan om slimme oplossingen te bedenken rondom de Wet Open Overheid (Woo). Wat is begonnen met een aantal ruwe schetsen, heeft uiteindelijk geresulteerd in een werkende eerste versie van wat we het ‘burgerplatform’ zijn gaan noemen. Een mooi resultaat voor een aantal maanden hard werken!

v.l.n.r. Akash, Tim, Rayshri en Kjeld

Tijdens het uitwerken van dit product hebben de studenten nauw samengewerkt met het ministerie van Financiën als kennispartner. Ze hebben zodoende veel geleerd over de ins en outs van de Woo, de uitdagingen die burgers en ambtenaren ervaren en de kansen die er zijn om waarde te leveren. Daarbij kwamen Tim, Akash en Rayshri er al snel achter dat ze vooral waren geïnteresseerd in de manieren waarop burgers in contact staan met de overheid. Dat kan beter! Door een slim platform te bouwen kunnen geïnteresseerden eenvoudiger zoeken naar informatie, worden ze geholpen bij hun aanvraag en kan het proces transparanter verlopen. Tim, Akash en Rayshri nemen jullie graag mee in het ontwikkelproces:

Sprint 1: Ideeënbrouwerij

“In onze eerste sprint hebben we onze creatieve geesten laten borrelen en zes verschillende schetsen gemaakt. Het houden van interviews was cruciaal om ontwikkelmogelijkheden in kaart te brengen. Na een evaluatie hebben we een keuze gemaakt over welk idee we verder wilden ontwikkelen.”

Sprint 2: Van idee naar High Fidelity Designs

“Het gekozen idee uit de eerste sprint kreeg vorm in de tweede sprint. We werkten het uit tot high fidelity designs, waarbij kleuren, tekst en de positie van elementen nauwkeurig werden bepaald. Het ontwerp werd vervolgens voorgelegd aan KBenP voor validatie, om te checken of we op de juiste weg waren.”

Sprint 3: Opzetten van de technische basis

“Nadat de blauwdruk van ons platform was opgesteld, was het tijd om de technische basis te leggen. We startten met het opzetten van zowel de frontend als de backend, waarbij we ook de database-architectuur zorgvuldig hebben ontworpen.”

Sprint 4 en 5: Realisatie van de website en hosting

“De vierde en vijfde sprint waren gewijd aan het daadwerkelijk bouwen van de website op basis van onze ontwerpen. Belangrijke functionaliteiten, zoals de homepagina en de zoekfunctie voor Woo-verzoeken, namen vorm aan. Tegen het einde van de sprints was de website gehost en waren de meeste functionaliteiten gereed, waardoor deze toegankelijk werden voor alle betrokkenen bij het project.”

De homepage van het platform in huisstijl van de Rijksoverheid

Sprint 6: Finishing touches en demonstraties

“De laatste sprint was gewijd aan het controleren en verfijnen van het platform. Het hoogtepunt was de expo op de Haagse Hogeschool, waar we ons platform aan de wereld hebben gepresenteerd!”

We sluiten deze challenge voor nu af met de wetenschap dat we allemaal (de studenten, KBenP en het ministerie van Financiën) veel hebben geleerd over de Woo en hoe we daarin het contact tussen de overheid en Nederlanders kunnen verbeteren. Missie geslaagd, en een mooi resultaat voor de studenten, die hierna aan de slag gaan met hun afstudeerstage. Vanuit KBenP wensen we veel succes!

Het ministerie van Financiën voegt daaraan toe: “We hebben een mooi traject met elkaar doorlopen. Erg genoten van de interactieve sessie bij MinFin waar het product in het bijzijn van de medewerkers werd gedemonstreerd. We zien veel potentie om dit verder door te ontwikkelen, zodat de wereld van de Woo voor zowel burgers als medewerkers een stukje mooier wordt. Ten slotte willen wij opmerken dat de studenten hiervoor uitstekend denkwerk hebben verricht en een prachtig concept hebben ontwikkeld. Ook willen we hen hierbij in de toekomst veel sterkte, succes en plezier in hun werk wensen.”

Ben jij benieuwd naar het ‘burgerplatform’ en wil je graag met ons in gesprek over de Woo? Kom dan naar LIVE!2024: Akash, Tim en Rayshri zijn hier ook aanwezig en vertellen je graag meer!

Ben je een student of starter en heb je een goed idee? Neem dan gerust contact op met kjeld.soppe@kbenp.nl. Wie weet kunnen we wat voor elkaar betekenen!

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.