Meten is weten: Waar staat jouw organisatie als het gaat om Zaakgericht Werken?

KBenP digitale overheid heeft een tool ontwikkeld – De Digimeter – om diverse (nul)metingen uit te voeren binnen uw organisatie. Hiermee krijgt u bijvoorbeeld inzicht in het huidige kennisniveau binnen uw organisatie omtrent Zaakgericht Werken of Privacy, maar ook wat de voortgang is van de (organisatorische) implementatie van een nieuwe applicatie of digitaal en Zaakgericht Werken, of in hoeverre uw organisatie klaar is voor de aanbesteding van bijvoorbeeld een nieuw zaaksysteem. Op basis van de analyse uitgevoerd door KBenP Digitale Overheid krijgt u een advies op maat hoe u bijvoorbeeld het draagvlak kunt vergroten binnen uw organisatie voor het Zaakgericht Werken of welke concrete stappen u kunt zetten om het kennisniveau te vergroten.

In een reeks van blogs nemen wij u mee in de mogelijkheden van onze nieuwe tool en wat die voor u kan betekenen. Deze maand staat een praktijkvoorbeeld centraal, namelijk het uitvoeren van een nulmeting Zaakgericht Werken bij de gemeente Zoetermeer.

Zaakgericht Werken: je hebt er als medewerker binnen de (lokale) overheid vast van gehoord maar wat is het nou precies? En wat heb je eraan in je dagelijkse werkzaamheden? Vanuit KBenP merken wij dat veel mensen het antwoord op deze vragen lastig vinden, met als bijbehorend risico dat er misconcepties bestaan over wat Zaakgericht Werken is voor de organisatie kan betekenen. Dit kan vervolgens leiden tot weerstand binnen de organisatie, of fouten die met de juiste kennis voorkomen hadden kunnen worden.  

Het kan daarom verstandig zijn om, door middel van een ‘Digimeter’, uit te zoeken hoe het is gesteld met het kennisniveau binnen de organisatie. Dit is precies wat de gemeente Zoetermeer heeft gedaan, toen ze aan KBenP had gevraagd om een nulmeting uit te voeren, met als doel leertrajecten voor medewerkers te verbeteren en de methodiek Zaakgericht Werken beter bekend te krijgen binnen de gemeente.

Het kennisniveau van Zaakgericht Werken binnen de gemeente Zoetermeer is in kaart gebracht door middel van het opstellen van een kwantitatieve vragenlijst, waarbij medewerkers door middel van meerkeuzevragen en stellingen konden beantwoorden. Ook de optie ‘weet ik niet’ werd als antwoord meegenomen: dit impliceert namelijk dat iemand geen kennis heeft op een specifiek onderwerp. Een constatering die belangrijk is voor het meten van het kennisniveau binnen de organisatie. De vragenlijst is opgesteld door KBenP en in samenwerking met de gemeente Zoetermeer op maat gemaakt.

De vragenlijst is gemeentebreed uitgezet onder de vaste medewerkers van de gemeente. Hier is geanonimiseerd in kaart gebracht hoe de organisatie scoort op Zaakgericht Werken, waarbij tevens per afdeling resultaten anoniem in kaart zijn gebracht. In het opleidingstraject kan er rekening worden gehouden met de algemene conclusie en specifieke conclusie per afdeling. Hierdoor is er precies duidelijk wat de afdeling beheerst en wat verbeterpunten zijn.

De gemeente Zoetermeer start komend jaar met het opleidingstraject en over precies één jaar zal er een herhaalmeting worden uitgevoerd om te kijken hoe de organisatie er dan voor staat. Daarnaast zal de inhoud van de opleiding en het opleidingsplan worden bijgesteld aan de hand van de herhaalmeting. De voortgang van het kennisniveau wordt hiermee in kaart gebracht en gekwantificeerd per afdeling en organisatie. Waardoor het ‘hard’ te maken is hoe het kennisniveau is gestegen binnen de organisatie.

Bent u benieuwd wat onze nieuwe tool ‘De Digimeter’ voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door een mail te sturen naar kjeld.soppe@kbenp.nl of jelle.vandeputte@kbenp.nl. Wij kijken dan samen met u waar de behoeften liggen en op welke wijze KBenP Digitale Overheid u hierbij kan ondersteunen.

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.