Als adviseur bij KBenP Digitale Overheid ben ik constant op zoek naar innovatieve oplossingen voor bij de overheid. Dit doe ik onder andere bij projecten die ik zelf uitvoer, maar ook door contacten te leggen met enthousiaste en ambitieuze mensen met een vergelijkbare missie. Inmiddels ben ik al een klein jaar aan het verkennen hoe goede ideeën beter aan kunnen sluiten op herkenbare uitdagingen bij de overheid. Daarbij zie ik in het bijzonder veel potentie bij studenten en net afgestudeerden. Kunnen we het contact tussen deze groep en de overheid versterken?
Studenten zijn vaak op hoofdlijnen bekend met wat er bij de overheid speelt. Dit halen ze vooral uit nieuws over o.a. (mislukte) digitalisering, informatiehuishouding (niet op orde) en trage veranderingen. Dergelijke berichtgeving heeft invloed op het vertrouwen in de overheid, wat vervolgens resulteert in uitingen via onderlinge gesprekken, sociale media en soms zelfs demonstraties. Betrokkenheid is dus wel degelijk aanwezig. Hoe kunnen we deze betrokkenheid en bestaande zorgen omzetten in een positieve samenwerking?
Het beantwoorden van bovenstaande vragen zit hem onder andere in het bieden van een platform voor de benodigde inhoudelijke verdieping en het leggen van de juiste contacten. Daar zie ik nog veel ruimte voor een effectievere samenwerking tussen studenten en de overheid. Om hier meer over te leren, zijn collega’s Annelot, Luna en ik afgelopen voorjaar begonnen met brainstormen en het opbouwen van een netwerk.
Zo zijn we al snel in contact gekomen met de Haagse Hogeschool en de HBO-ICT bachelor Innovative Development. Als onderdeel van deze bachelor werken studenten elk half jaar aan een ‘challenge’. Deze challenge kan leiden tot een onderzoek, prototype of in sommige gevallen zelfs een product.
Als KBenP doen wij mee aan de challenge van dit najaar, die afgelopen september is gestart. Samen met drie enthousiaste studenten werken wij aan een prototype voor uitdagingen rondom de Wet Open Overheid, waarbij we op een innovatieve manier organisaties helpen met het sneller en effectiever afhandelen van Woo-verzoeken. Een mooie kans voor de studenten om kennis te maken met deze wereld én meteen een positief verschil te maken! Daarnaast leren wij veel over hoe wij in de toekomst kunnen blijven samenwerken met studenten en starters om oplossingen voor uitdagingen bij de digitale overheid te realiseren.
Op een later moment vertel ik graag meer over deze studenten en het product waar zij de komende maanden aan werken. Houd daarvoor vooral onze website en LinkedIn in de gaten. Daarnaast denken wij ook alvast na over het vervolg. Ben jij ook geïnteresseerd in vernieuwing in de digitale overheid en/of het koppelen van ambitieuze studenten aan enthousiaste organisaties? Dan kom ik graag met je in contact om eens kennis te maken. Misschien kunnen we wat voor elkaar betekenen! Neem in dat geval gerust contact op met kjeld.soppe@kbenp.nl.