Samenvatting Regiobijeenkomst Common Ground – Hilversum en KBenP

Op 12 november 2019 organiseerde KBenP Zaakgericht Werken een regiobijeenkomst in samenwerking met de gemeente Hilversum, de gemeente Utrecht en de gemeente Delft. Het thema van deze regiobijeenkomst was ‘Common Ground; pionieren of mee bewegen?’.

Ruim 50 bezoekers vonden hun weg naar Hilversum om daar de laatste inzichten rondom Common Ground met elkaar uit te wisselen. Leveranciers van software, consultants en ambtenaren ontmoeten elkaar in de imposante Raadszaal van de gemeente Hilversum.

De dag werd afgetrapt door de gastheer en directeur bedrijfsvoering/CIO Edwin Westphal. Na zijn woord van welkom vertelde hij wat de gemeente, en hem persoonlijk, drijft bij het inzetten van deze verandering. ‘Wij bepalen de kwaliteit niet, dat doet de klant.’ Het organiseren van de nodige informatiehuishouding voelt als een puzzel leggen waarbij je niet precies weet hoe deze eruit moet zien’. Dit met elkaar delen helpt ons om het plaatje te bepalen en samen de puzzelstukken te leggen’.

Vervolgens zijn de bezoekers uiteen gegaan in ronde tafel discussies aan de hand van stellingen. Drie adviseurs van KBenP zorgde dat de soms pittige discussies in goede banen werden geleid. De stellingen en de uitkomsten worden uitgebreid in deze blog behandeld.

Rita Berghuis is als informatie adviseur bezig om binnen de gemeente Delft de eerste stappen naar Common Ground voor te bereiden. ‘We leggen met Common Ground de basis waarop anderen los kunnen gaan’, zo vertelt ze. Ze heeft een toelichting gegeven op de uitkomsten van de marktconsultatie die de gemeente heeft gedaan waaraan 19 partijen hebben deelgenomen. Delft heeft de ambitie om bij de start van de Omgevingswet, voor de vergunningszaken en documenten, te werken volgens Common Ground. De belangrijkste conclusies voor Delft waren tweeledig. Enerzijds concludeert men dat de markt klaar is om de ontwikkeling naar Common Ground in te zetten. Anderzijds concludeert men dat Zaakgericht Werken niet met een traditioneel zaaksysteem ondersteunt gaat worden, maar dat wellicht bestaande componenten daarvoor wel zijn in te zetten.

Na de break namen Wouter en Lazo van de gemeente Utrecht het stokje over. Wouter Bruijning is strategisch adviseur in het CIO-Office en Lazo Bozarov Supply manager Digitale Services. De gemeente Utrecht wil de data bevrijden uit het zaaksysteem zodat de suite gecombineerd kan worden met andere afhandelcomponenten. Utrecht is daarom bezig de zaakregistratie componenten productiewaardig te maken, samen met zo’n 15 andere gemeenten. Wouter en Lazo hebben toegelicht welke stappen ze zetten om dit doel te bereiken.

We kijken terug op een dag met veel goede ideeën en initiatieven. Pioniers hebben hun ervaringen gedeeld. Nu is het de vraag op welk moment anderen gaan meebewegen zodat er een kritische massa ontstaat om echt het verschil te gaan maken.

Heb jij vragen of opmerkingen over dit bericht, over Common Ground of Zaakgericht Zerken? Laat dan een reactie achter of stuur een bericht naar daan.vandun@kbenp.nl

Deel dit bericht:

Facebook
LinkedIn

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.